Shakshuka, ook wel bekend als Shakshouka, is een smakelijke tomatenstoofpot afkomstig uit het Midden-Oosten. Het bestaat uit gepocheerde eieren in een rijke tomatensaus verrijkt met diverse kruiden. Oorspronkelijk afkomstig uit Marokko, heeft dit gerecht ook zijn weg gevonden naar andere Mediterrane landen en is het natuurlijk een geliefde lekkernij in het Midden-Oosten.
Dit shakshuka recept is misschien niet helemaal volgens het klassieke recept, maar het is er wel door geïnspireerd. Het leuke aan shakshuka is dat elk huishouden zijn eigen draai eraan geeft, dus waarom zou je deze versie niet eens proberen? Het is mijn favoriete gerecht voor een snelle avondmaaltijd, maar het werkt ook perfect als uitgebreid ontbijt of een smakelijke lunch.
Perfect voor restjes! Dit gerecht is niet alleen snel klaar, maar het is ook een geweldige manier om restjes groenten op te maken. Heb je nog wat courgette, aubergine, prei of andere groenten over? Snijd ze fijn en voeg ze toe aan deze eenvoudige shakshuka.
Ingrediënten:
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika, in kleine blokjes
- 400 gram cherrytomaten, gehalveerd
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel paprikapoeder
- 150 gram Boursin Knoflook & Fijne kruiden
- 3 eieren
- Verse peterselie
- Olijfolie, peper en zout
- Brood om erbij te serveren
Bereidingswijze:
- Verwarm wat olijfolie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook kort aan.
- Voeg de paprika toe en bak deze mee tot hij iets zachter wordt.
- Voeg de cherrytomaten toe samen met de kruiden en breng op smaak met peper en zout. Bak tot de tomaatjes bijna uit elkaar beginnen te vallen.
- Verkruimel de Boursin over het mengsel, laat het even zacht worden en roer het dan door het geheel.
- Maak kuiltjes in het mengsel en breek hierin de eieren.
- Laat sudderen tot de eieren gaar zijn. Verdeel dan naar smaak nog wat Boursin en verse peterselie eroverheen.
- Serveer eventueel met een stukje brood erbij en geniet ervan!